Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Max Payne

WéG 2008.11.17. 16:48

   

    A Max Payne című számítógépes játékot is megfilmesítették. Végre! Már csak ez hiányzott mindenkinek. Kezdeném ott, hogy a magyar címét nem akarom leírni. Egyrészt annyira szar, másrészt maximum a játékhoz passzol, a filmhez semmiféleképpen. Ismét egy nagy büdös mínusz a magyaroknak.

    A történet egyszerű mint a vajaskenyér. Max Payne, a nyomozó családját egy rablás során megölik, ő pedig még évek múlva is a gyilkosokat keresi. Magányos nyomozása során egyre mélyebben ássa bele magát egy érthetetlen gyilkosságsorozatba, ahol mindennek valamilyen különös droghoz, és szárnyas lényekhez van köze.

    A játékot ismertem, végigjátszottam mindkét részét többször is. Mérföldkő volt a bullett time használata és a hihetetlen hangulatos képregényszerű átkötő videók miatt. Az agyatlan lövöldözéseket nagyon feldobták a krimibe illő történettel. Igazából a játék már az első perctől fogva "filmesítésért kiáltott". A filmről sajnos nem tudok úgy beszélni mintha nem ismerném a játékot, szóval hasonlítani fogom az eredeti mesterműhöz. Már a magas elvárásaim miatt sejtettem, hogy nem fogom élvezni a mozit.

    A alaptörténet ugye szinte adott volt, több részre viszont én nem emlékszem a játékból. Ez jó, mert látszik, hogy próbáltak valamit hozzárakni a filmhez, az viszont rossz, hogy ezek a részek értelmetlenek voltak. A film első felére mondhatjuk, hogy egy egyszerű krimi, a második része viszont egy akciófilm. Ha a két stílust megpróbálták volna inkább összekeverni, akkor erősebb lett volna a film. Így nem éreztem a egyensúlyt. A film hangulata nagyon tetszett. A téli New York, ahol vagy az eső, vagy a hó esik. Nagyon jól nézett ki, bár néhol erős műhó érzésem volt. A főszereplő Mark Wahlberg, egy korrekt választás volt úgy érzem. Amit kellett azt megcsinálta, neki jól állnak ezek az akcióhős szerepek. Keménykedős, arcoskodós szerepekben jó a gyerek, de érdemes megnézni a "sajnálom" fejet amit a halotti toron nyom például. Mila Kunis viszont nagyon rossz volt Mona Sax szerepére, semmi sem maradt a játékbeli vagányságból. Ami a legjobban idegesített, az a misztikus valkűr dolog volt. Szerintem nagyon túlzásba vitték és semmi értelme nem volt. A film végi leszámolásban már nagyon idegesített. Nem értem, hogy ez minek kellett. A várva-várt akciójelenetek jók voltak, elmentek, de semmi extra nem volt. Maximum a bullet time, annak viszont a megvalósítása volt nevetséges. (A film végén érdemes megnézni az 1 másodperc alatt pisztolyra hulló hómennyiséget.)

    Hát röviden ennyi. Csalódás. Játékmegfilmesítésnek nagyon gyenge, de még ha csak önálló akciófilmként gondolok rá, akkor is. Úgy érzem rengeteg lehetőség volt a játékban, ezért nagyon sajnálom, hogy nem sikerült egy ilyen erős alapanyagból egy jó filmet összegereblyézni. Inkább előszedem ajátékot. Megint. 5/10

Címkék: filmek

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr51773934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spaza 2008.12.05. 12:19:25

Hát ja! Én is nagyon vártam ezt a filmet! És most így visszagondolva próbálom magam győzködni, h. nem volt olyan szar. Pedig de... :D
Először is már az elején kételkedtem Marky Mark beválasztásában. Sztem túl hetyke kis rosszfiúcska ehhez a komoly magábazuhant karakterhez.
Másodszor, már a trailerek idején sem értettem mit akarnak ezzel a valkűrös-repkedős-jajjdeijesztő-feketelényekkel. Kellett vmi kompútergrafika a filmbe és kicsit túlreagálták ezt a haluzós témát.
Harmadszor hiányzott a film felépítéséből, illetve gyengén volt kifejtve az a lépcsőzetesség ami a játékban megvolt. Hogy a kis suttyúktól haladt egyre magasabb szintre a főhős.
Negyedszer a játékbeli átvezető animokból a szöveget monológként fel kellett volna használniuk, illetve a főcimzenét, ami igencsak megdobta az alaphangulatot.
Ötödször, ha már hang és monológ, hova tűnt az a rekedtes mély hang a főhős torkából? Kérdemén a magyar szinkronrendezőt!
Miért nem mernek egyazegyben átültetni? A Sin-City-nél sztem bebizonyosodott, hogy működik a dolog. És egy ilyen egyébként átlagos "megölik a rendőr famíliáját ezért az végigbosszul mindenkit" klisét ilyen komoly sztoriba ágyazva nyakonöntve ilyen hangulattal kár volt kihagyni. Ez egy ziccer volt. Kihagyták. Lehet nem kellene kihagyni az eredeti művek készítőit a buliból...
süti beállítások módosítása