Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Pókeres interjú : Zehy

WéG 2010.01.29. 12:44

    Zehy-vel 2008-ban találkoztam először amikor kezdő pókeresként regisztráltam a pókerakadémiára. „Gólyaként” rendszeresen fárasztottam a fórumtársakat a hülyébbnél hülyébb kérdéseimmel.  Zehy volt az egyik veterán, aki szívesen válaszolt is rájuk. Az egyik legaktívabb fórumozó volt aki kitűnt segítőkészségével és lelkesedésével a fórumos „tömegből”. A most következő interjút örömmel elfogadta, így kicsit jobban megtudhatjuk, hogy ki is van a nick mögött.


Szia  Zehy! Először is szeretném örömömet kifejezni, hogy fél év után sikerült megadnod helyesen az email címedet :), valamint szeretném megköszönni, hogy beleegyeztél ebbe a kis kérdezz-felelekbe. Akkor vágjunk is bele.  

- Mikor és hogyan ismerkedtél meg a pókerrel?

Az "alap" kártyajátékok mindig is érdekeltek (snapszer, römi) és voltak anno a 80-as években próbálkozások a 5 card draw ügyében is, de akkor roppant unalmasnak tűnt a játék, így teljesen kimaradt. Aztán 3 éve a Sport1-en Korda Gyuribá üvöltésére felfigyelve kipróbáltuk mi is a dolgot a barátaimmal és lassan szenvedéllyé vált számomra a dolog...

- Mi az ami a legjobban megtetszett ebben a játékban?

Talán az, hogy az agyat is kell használni, van benne kis matematika, az emberek megfigyelése, de legfőképp, hogy ezeknek a kombinációjából jön össze a siker.

- Mit kezdtél el először játszani?

Akkor már beindult a no limit láz, nekem ezért ki is maradt a fix limites tanulófolyamat. Nemrég nézegettem az akkori netes próbálkozások hand history-jait és rögtön feltűnt, hogy már akkor is NL 6max cash game-re ültem be, de persze még nem tudatosan. Egyébként természetesen mindenbe belekóstoltam, sng és tour próbálkozások is voltak, egyedül talán a full ring cg az, ami sosem vonzott.

- A pókerakadémián "találkoztunk" ahol elég aktív fórumozó vagy. Mennyire tartod fontosnak a fórumozást, a közösségi tanulást egy pókeres életében?

Nagyon hasznos dolog, több szempontból is. Egyrészt fejlődni egy bizonyos szint után magadtól és a könyvek által nem tudsz, másrészt a közösségben rengeteg olyan probléma előfordult már ami előbb vagy utóbb téged is érinteni fog. Így ott már esetleg azelőtt olvashatsz bizonyos dolgokról, mielőtt veled megtörténne, így felkészülve pedig jobban és könnyebben is tudod majd azokat kezelni.

- Mi az, amiben a legtöbbet segített neked akár az akadémia, akár más pókeres fórum?

Legfőképp a gyorsabb fejlődést segíti, ezáltal pedig a helyes gondolkodást bizonyos szitukban.

- Mesélnél egy kicsit az elő pókeres tapasztalataidról? Mit játszottál (verseny, cg) és mi a véleményed a magyar viszonyokról?

A kezdetekben mindkettőt, de inkább versenyeztem, abszolút nem tetszett a készpénzes játék. Annak idején a méltán híres Zappa klubban kezdtem élő karrieremet, amire a mai napig nagyon jó emlékkel gondolok vissza. Itt ugye Luigival, Milivel, Iteoval, Tóth Ricsivel és Márkóval (plusz még  10 név de képtelenség felsorolni) egy asztalon játszva hihetetlen impulzusok érik az embert, kis túlzással az itt tanultak szerintem hónapokat rövidítettek a fejlődés hosszú útján. Ezzel együtt itt egy nagyon kulturált és az alap pókeres etikettet lefektető viselkedés folyt, amit viszont a későbbiekben szinte sehol nem tapasztaltam. Voltak még próbálkozásaim ezután az élő póker fele, de sajnos sehol nem kaptam vissza azt a hangulatot, ami miatt anno a Zappába szerettem járni, így a netes játék felé vettem inkább az irányt...

- Játszol-e még élőben? A jövőben tervezed-e?

Nagyon ritkán, idő/érték arányban már nem preferálom a dolgot. A barátokkal néha összejövünk, de ez havi egy alkalmat jelent.

- Osztóként is dolgoztál. Mennyire figyelted a játékot, amikor te osztottál? Elemezted-e a leosztásokat?

Mivel általában baráti játékban szoktam osztani, ahol kifejezetten építő jelleggel folyik a csata, így ott természetesen utána át szoktuk beszélni a handeket. A játékot egyébként mindig és minden formában figyelem, akár a net előtt ülve is, ha nem kapok lapot, akár régebben az asztal mellett is állva, ha nem játszottam.

- Régebben heads up sit&go-kat is játszottál. Mennyit foglalkoztál ezzel a műfajjal és miért hagytad abba?

Általában, ha elkezdek valamit, akkor azt maximálisan odafigyeléssel és rákészüléssel teszem, így rögtön videókkal és speciális könyvekkel álltam neki a HU műfajának. Mindig is tetszett ez a része a pókernek, legyen az cg vagy sng. Igazából sosem hagytam abba, de mindig is a 6max cg-t éreztem a fő erősségemnek és mivel elsősorban pénzkereset a dolog, azt kell nyomnom ami a legjobban  megy, amivel a leggyorsabban nő a bankroll és ami a legkisebb ingadozással jár (számomra). Így mondhatni a cg a "munka" része nekem, míg a HU a "hobbim". Egyébként most Starson a cg mellé kikapcsolódásként nekiálltam PLO-PLH mix sng-t nyomni, igaz még nagyon micro téten, de remélem hamarosan szintet léphetek :)

- Szinte minden pókerfajtában kipróbáltad magad. Mit gondolsz megtaláltad az "igazit" a  no limit cash game-ben?

Igen, bár a PLO még tartogat szerintem kellemes meglepetéseket számomra, nagyon szeretem azt is.

- Mit gondolsz, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy jó cash game játékosnak?

Türelem és alázat. Még van pár, de enélkül neki se álljon senki.

- Mennyire figyelsz a bankroll management-re? Mennyire tartod/tartottad be?

Kifejezetten az erősségem :) Aki ismer, az tudja, hogy volt egy csúnya időszakom, amikor is limitekkel feljebb játszottam, mint kellett volna. Szerencsére ebből szinte mindig jól jöttem ki, de nem ajánlom senkinek, hogy így próbáljon bukó napokat pluszba fordítani. Mióta egyébként jóformán ebből élek, kifejezetten bankroll nit lettem és kerülöm az effajta viselkedést.

- Mik a céljaid cash game játékosként?

Megragadni mindig eggyel nagyobb téten, mint ahol épp játszom. :)

- Minden nap pókerezel? Mennyit naponta?

Hétfőtől péntekig, munkaként tekintek rá, így a hétvége az szabad általában, de ha más nem, akkor oktatóvideókat azért nézek akkor is.

- Hogy zajlik egy póker session-öd? Van-e valami megszokott rituálé? (levágott csirkefej, füstölő, Kozsó cd)

Ilyesmi nincs szerencsére, de zenét mindig hallgatok, anélkül nincs session. Általában valami vokálos kommersz funkhouse-t, az felpörget és kellően segít a koncentrálásban. Ne kérdezd miért, így alakult :)

- Úgy tudom régebben egy időre szüneteltetted a pókert. Mi volt ennek az oka?

Bukó és az alázat teljes hiánya, majd az ebből adódó fegyelmezetlenség arra kényszerített, hogy szünetet tartsak. Ez kb. 2 hónapig tartott, közben minimális játék azért volt persze, de nem erőltettem inkább.

- Mi az ami a legjobban tilt-re tesz és mit teszel a tilt ellen?

Az a fajta értelmetlen játék az ellenfél részéről, amiből egyébként a legtöbbet profitálunk, csak ne esne le nekik olyan sokszor.  :) Sokan tilt-re mennek, ha rosszul játszanak, én pont ellenkezőleg, ha jól tolom és lemákolnak, akkor néha elszakad valami. Abszolút hiba, de nem tudok vele mit kezdeni. Ritka azért az a bizonyos szakadás, általában jól viselem a beateket és tényleg tudom, hogy hosszútávon nekem kedvez, ha rosszul teszik be a pénzüket. A tilt ellen pedig hangosabbra tekerem a zenét, komolyabban kezdek koncentrálni és befeszülök.

- Milyen sűrűn fordul elő, hogy ki kell ülnöd a tilt miatt az asztalokról?

Próbálom azért kordában tartani a dolgot. Fél évente van kb. totális steaming, ez mondjuk menetrendszerűen jön, olyankor nem lehet velem mit kezdeni, tényleg az a legjobb, ha kiülök.

- Mit gondolsz mik az erősségeid, és mik a gyengéid a pókerben?

Elég jó  a megfigyelőképességem, hamar felmérem ez ellenfelek hibáit és azokat kegyetlenül ellenük is fordítom. Hibám sok van, hogy pár konkrétum is legyen: kisebb kasszák felcsipegetése limpelt partikban. Tilt néha totál feleslegesen, elfelejtve, hogy létezik a variancia és hogy az 5% az nem egyenlő 0%-al.

- Mit gondolsz mi volt az ami a legjobban segítette a fejlődésedet?

Zappa és az ott megismert profik hozzáállása a játékhoz.

- Mi az amiben úgy érzed, hogy a legtöbbet fejlődnöd kell még?

Mindenben szinte, nagyon az elején vagyok az egésznek.

- Mi az ami a legjobban motivál a pókerben?

Hogy túljárjak az ellenfelek eszén. És a pénz természetesen.

- Melyik a kedvenc pókerkönyved és miért?

Harrington annak idején nagyon jól lefektette az alapokat, így őt említeném elsősorban, de Doyle Brunson Supersystem 2-je is alapvetés, főleg mert sok másfajta játékba is betekintést enged. Az újak közül Moshman HU könyvét venném még ide, nagyon tetszett és sok példahand van benne.

- Van-e kedvenc pókerjátékosod?

Nagyon sok embernek tetszik a hozzáállása és a játéka, de nehéz lenne felsorolni őket.

- Ha egy napra egy híres pókeres bőrébe bújhatnál, kit választanál és miért?

Erre nem tudok válaszolni. Inkább Johnnie Depp lennék, mint menő pókeres.  :)

-Mit csinálsz, ha ki akarsz kapcsolódni? Van valami hobbid ami sikeresen eltereli a figyelmedet egy nehéz nap után?

Természetesen. Nagy film- és sorozatgyűjtő vagyok, ezek szinte mindig pörögnek két session között, illetve beszereztem egy X360-at is, ami köszönhetően a sok lövöldözős játéknak, remek kikapcsolódás. :) Ezen kívül a hétvégét a nem pókeres gyerekkori barátaimmal töltöm, akikkel különböző szabadidős tevékenységeket is végzünk, így a hétvége szinte teljesen pókermentes kikapcsolódás.

-Végül pedig mesélnél a jövőbeli pókeres terveidről, hosszú távú céljaidról?

Cg-ben ugye ez nehéz, limitek nincsenek kitűzve, de NL1000 regként azért már mondhatnám, hogy elértem valamit. Ami inkább fontosabb, hogy szeretnék kiegyensúlyozott és egyenletes minőségű játékot nyújtani folyamatosan az adott limiten ahol épp vagyok.

Köszönöm szépen az interjút Zehy és sok sikert kívánok neked a jövőben is! Zehy egyébként szívesen válaszol minden felmerülő kérdésre a kommentek közt, szóval bátran bombázzátok őt.

 

Címkék: interjú póker

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr831712256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Polacheck 2010.01.29. 15:56:24

Szia Zehy,

Elmondanád, hogy az utóbbi három hónapban melyik oktatóvideók befolyásolták leginkább a játékodat?

Thx
P.

no1care 2010.02.01. 11:05:01

@Polacheck: Mostanában Luigiék sorozatát néztem végig, illetve pár Giggy volt terítéken.

Zehy

WéG 2010.06.07. 17:59:44

Igen törlöm a hozzászólásaidat mert nem fogom hagyni, hogy elkezdődjön a fikázás. Ha leírod normális hangnemben a véleményedet akkor nem fogom törölni.

poker_player 2010.06.16. 11:57:21

már bocsesz, de a zehy anno engem minden ok nélkül fikázott és senki nem törölte,,,,,,
erről ennyit, vettem a cenzúra az cenzúra,,,,,,

poker_player 2010.06.16. 12:01:55

fenntartom, hogy a zehy minden ok nélkül "futtatott" játékos, aki soha nem ért el semmit és ő vetíti a frankót másoknak,,,,,

WéG 2010.06.16. 14:10:17

@poker_player: Nem ismerem az előzményeket, én csak azt akarom, hogy a saját blogomon ne kezdjük el egymást fúrni. Természetesen elfogadom a véleményedet, csak nem értek egyet vele. Már azért sem értem ezt a "futtatott" dolgot, mert ez az interjú is csak ide lett kirakva. Nem lett belinkelve egy pókeres oldalra sem.

poker_player 2010.06.17. 08:50:30

a "futtatott" értelmezése az, hogy mire van alapozva a zehy úr véleménye és ötletelése???,,,,mert szerintem a semmire illete totál elméleti dolgok,,,,
egyébként engem azért fikázott, mert a számomra működő stratégiámat felvázoltam, amit minden alap nélkül lefikázott,,,,,
a szusza és bélabácsi véleményeket tisztelem, de sajnos abból van kevés,,,,,
egyébként nem akarom rondítani a blogot és bocsi,,,,,

zehy 2010.06.20. 07:06:53

@WéG: Ez a téma azóta megy? :)

poker_player 2010.07.01. 11:53:53

helo zehy
ja a téma megy, mert azóta sem értem.....
én akkor arról írtam, ahogy játszani szoktam, és nem a tutit vetítettem,,,,,
nekem jó, mert azzal a taktikával 4 hónapja van profitom,,,,,
nem sok, de profit,,,,
egyébként az akadémián akkor volt, aki privát írt nekem, hogy megvédjen, de igazából azt sem értette miért kellene védeni engem, hiszen nem azért írtam, hogy másokat kritizáljak, de engem mindenki fikázott,,,,,és kritizálet
na hali
zsolt

WéG 2010.07.01. 12:23:49

@poker_player: Publikus, hogy mi az akadémiás nick-ed?

poker_player 2010.07.30. 12:03:35

tisztelt wég

az akadémiáról letiltattam magam, mert minek vitatkozni???

pocketfives-on megtalálsz,,,,,,,matsca
nem sok az eredményem, de van,,,,,,1-3 dolláros MTT -ből nem is lehet sok
de nekem jó
süti beállítások módosítása