Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Fegyverek magánkézben

WéG 2009.08.07. 21:18

   A kezembe akadt az IPM (Interpress Magazin) 1982. októberi száma. Egy egész érdekes cikket találtam benne az amerikai fegyvertartásról. Egy részlet belőle:

   "Az Egyesült Államokban ötvenmillió kézifegyver van magántulajdonban. Köztük vannak azok is, amelyekkel minden évben tizenegyezer gyilkosságot követnek el: annyit, mint az összes többi eszközzel együttvéve. Ezeket használják körülbelül ugyanennyi öngyilkosságnál; ezek az eszközei mintegy háromszázezer rablásnak, nemi erőszaknak és testi sértésnek. A kézifegyver-korlátozás szószólói arra szoktak hivatkozni, hogy azokban az országokban, ahol a kézifegyverek birtoklását szigorú törvények szabályozzák, alacsony a löfegyverrel elkövetett gyilkosságok aránya. Ez az arány az USA-ban százszorosa az angliainak, kétszázszorosa a japáninak. Ellenfeleik azzal érvelnek, hogy ezekben az országokban amúgy is alacsonyak a bűnözési arányszámok, és hogy Svájcban, ahol a 20 és 50 év közötti férfiaknak puskát ad a hadsereg, a gyilkosságok aránya még alacsonyabb, mint akár Angliában, akár Japánban.

   Talán jobban a lényegre világít az az adat, miszerint az Egyesült Államokban délen a legmagasabb a gyilkosságok aránya, éppen ott, ahol a lakosság számához viszonyítva a legtöbb lőfegyver van magánkézben. Még egy adat: abban a 10 államban, ahol a kézifegyverekre vonatkozó törvények a legenyhébbek, az öngyilkosságok aránya kétszer akkora, mint abban a 10 államban, ahol a legerősebben korlátozzák a lőfegyverek forgalmát."

...

   " A korlátozást ellenzők számára komoly csapás volt, hogy két, ennyire különböző közösség, mint Morton Grove és East St. Louis, egyaránt a fegyverek birtoklását, viselését szabályozó rendeletet léptetett életbe. A Morton Gvove-i tanácsi szavazást megelőző hónapban a Nemzeti Lövész Szövetség (NRA) heves postai és telefonkampányt indított, hogy megfúrja a rendeletet. Az egyik ingadozó tanácstag, Gregory Youstra például ígéretet kapott, hogy polgármestert csinálnak belőle, ha nemmel szavaz. (Igennel szavazott.) A mindent eldöntő tanácsülésen az NRA tagjai kis amerikai zászlókat osztogattak, és trikóikon ilyen feliratokat viseltek: "Ha nem lennének fegyvereink, még mindíg brit alattvalók volnánk." Miután a rendeletet megszavazták, az a 4 városi előljáró, akinek a szava döntött, gyalázkodó levelek százait kapta, amelyekben ilyen szidalmak szerepeltek: "kommunista","náci", "mocsok", "aljadék", "kígyófajzat" stb."

Tehát a cikk 1982-ből való! Hol volt még akkor Columbine és Michael Moore. Végül egy témához kapcsolódó videó:

Címkék: gondolatok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr401295560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása