Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Heads Up Sit&Go: hibák amiket elkövetek

WéG 2009.11.06. 11:18

   Ahogy a mondás is tartja: a szabályok azért vannak, hogy megszegjük őket. Ez alól a heads up-okra vonatkozó szabályaim sem képeznek kivételt. Ebben a bejegyzésben megpróbálom összegyűjteni azokat a hibákat amiket újra és újra elkövetek, valamint megpróbálok megoldást találni rájuk.

   Mint egy korábbi bejegyzésben már említettem, stop-loss szabályt alkalmazok a veszteségeim minimalizálása érdekében. Azonban előfordul, hogy a józan eszemet félretéve nem állok meg és erőltetem a játékot. A legtöbb hibát ilyenkor szoktam elkövetni, de a bejegyzésben szereplő hibák bármikor előjöhetnek. Lássuk mik is ezek:

    -Kapkodás: általában több elvesztett parti után jön elő ez a probléma. Előfordul, hogy éppen a stop-loss határom átlépése után vagyok már. Elkezdek rohanni a pénzem után, és közben nem veszem észre, hogy módosul a játékom. Elég ha csak az előzmények hatására fele annyi időt szánok egy-egy nehezebb helyzet átgondolására, az eredményeim könnyen megsínylik. Nem szabad hagynunk, hogy korábbi bukó játékok és az elvesztett pénz gondolata befolyásolják a játékunkat. Mindíg az éppen aktuális párbaj legyen a legfontosabb.

   -Szünet nélkül játék: kapcsolódik az előző pontoz és szintén sorozatos bukások alkalmával szokott előfordulni. Egy-egy csúnya bad beat után egyből beülök játszani és nem hagyok elég időt magamnak, hogy megnyugodjak. Tartsunk a bukó partik és a bad beat-ek után pár perc szünetet. Várjuk meg míg megnyugszunk és elfelejtjük, hogy mi történt korábban.

   -Nem állok meg egy comeback után: sikerül egy bukó sorozatot szépítenem, de én többet akarok. Tipikus példa amikor több vesztett heads up után visszajövök nullára, de én mégis tovább folytatom a játékot, hisz „most már biztos sikerül plusszolnom”. Hibás gondolkodás, hisz egy bizonyos számú lejátszott heads up után az is nagy eredmény lehet, ha szépítunk nullára. Amikor érezzük, hogy rossz napunk van, sorozatban bukunk és minden összefogott ellenünk, elégedjünk meg egy 50%-os ereménnyel is. A jó játékosok egyik fontos tulajdonsága, hogy igyekeznek a lehető legkevesebbet bukni az ilyen napokon.

   -Megtévesztő adatok: amikor valakit az előzetes játékok, note-ok vagy a sharkscope adatai alapján beskatulyázok. Az inforációm alapján ellenfelem egy gyengébb, bukó játékos, ezért előfordul, hogy belemegyek kétes helyzetekbe. Elfelejtem, hogy ellenfelem akármekkora fish is, még ő is kaphat néha jó lapokat. Keresni kell az egyértelmű, tiszta helyzeteket és nem szabad lebecsülni ellenfeleinket a „rangja” miatt.

   -Rematch-ek:  mikor az egóm maga möge utasítja a józan eszem.  Rossz érzés amikor egy gyenge, képzetlen játékos ver el. Ennél csak az rosszabb amikor egymás után többször is megteszi. Elfogadom a rematch-et egy olyan játékos ellen aki már többször elvert és nyilvánvaló lélektani előnyben van. Az ő önbizalma az egekben, az enyém pedig a béka segge alatt lesz. Nem szégyen ha nem vállalunk több visszavágot egy ilyen helyzetben, ez nem az egónkról szól. Inkább keressünk egy új ellenfelet és ne üljünk be egy új asztalhoz elsőként, mert „barátunk” sokszor utánunk fog jönni, mi pedig frusztrált „vesztesként” harcolhatunk ellene.

   -Elkapok minden blöfföt: én akarok lenni a legnagyobb bluff catcher. Szent meggyőződésem, hogy ellenfelem rengeteget blöfföl és elmegyek a végsőkig is, hogy lefülelhessem végre. Alig várom, hogy felkiáthassak a monitorra mutogatva, hogy „most megvagy buzikám!” Általában egy nagy pot mellett, egy nagy river emelés megadásán gondolkodva szokott előjönni ez a probléma. Erre is csak azt lehet mondani, hogy kerüljük a túl rizikós megadásokat, várjünk egyértelműbb szituációkra. Ha valóvan sokat blöfföl akkor eljön majd az a leosztás amikor erős lapjaink ellen fog próbálkozni. Viszont ha a megadás mellett döntünk, legyen erős a read-ünk arról, hogy ellenfelünk valóban blöfföl

   -Preflop all in-ok: sok preflop all in-t vállalok be. Ez is rosszabb napokon szokott előfordulni, amikor hajlamosabb vagyok könnyebben középre pakolni mindent. Ezzel viszont a 22-es csapdájába kerülhetek, mivel a sok preflop all in-al és coin flip-el csak a variancát növelem. A variancia negatív kilengése pedig még gyászosabb napot eredményez. Szűkítsük azoknak a lapoknak a listáját egy kicsit amelyekkel preflop hajlandók vagyunk feltenni mindent.

   Ezek voltak a leggyakoribb baklövések amiket elkövetek, de nem biztos, hogy teljes a lista. Próbálom elkerülni ezeket a hibákat, és remélem idővel a listán egyre kevesebb pont lesz, így jobb játékossá válhatok.

2009. november 6. WéG

 

Címkék: póker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr541504455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása