Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Sit & Go gondolatok

WéG 2009.12.10. 08:41

   A most következő kis cikk már jópár hónapja "porosodik" a fiókomban, mivel időközben bizonytalan időre abbahagytam a normál sit&go-kat. Még úgy gondoltam valahol közzé tehetném, hátha tartalmaz néhány ember számára pár hasznos gondolatot. Lehet, hogy egy kicsit kidolgozatlan lett, de azért remélem élvezhető.

Fejezetek egy sit&go grinder életéből
    A most következő rövid cikkben nem nyerő stratégiákról, trükkökről lesz szó, amelyek segítségével fejleszthetjük sit&go játékunkat. Inkább olyan pszihológiai, gondolkodásbeli és a játékhoz szervesen kapcsolódó dolgokról fogunk beszélni, amik ugyanolyan fontosak mint például a pozitív várható értékű pushok megjátszása. A stratégiailag helyes és jövedelmező játék mellett fontos, hogy egy pókerjátékos gondolkodásban, hozzáállásban is a lehető legprofibb legyen, vagy legalábbis tegyen meg mindent, hogy ebben is fejlessze magát.
   Nézzük meg mi is a különbség egy átlagos játékos és egy grinder között. Az átlagos hobbijátékos akkor ül le játszani amikor éppen kedve tartja. Az ő célja a pókerrel a kikapcsolódás, szórakozás és erre ugyanúgy képes pénzt áldozni mint bármilyen más szórakozásra. Ezzel szemben egy grinder azért ül le pókerezni, hogy pénzt keressen. Ő rendszeresen játszik, a pókerre lehetőségei szerint sok időt áldoz, ezért mindenféleképpen profi/haladó hozzáállásra és gondolkodásra van szüksége.
   Miről ismerhető fel egy profi? Egy profi játékosnak meghatározott céljai vannak. Egy profi tisztában van a képességeivel, ismeri a saját erősségeit, és hibáit, próbál ennek megfelelően játszani. Az erősségeit igyekszik kihasználni, míg a hibáit inkább a háttérbe szorítja, próbálja leplezni. Megtesz mindent, hogy csiszolja, fejlessze a játékát, tudását. Képes beosztani az idejét és az energiáját a számára legmegfelelőbben. Megérti a póker természetét, „törvényszerűségeit” és elfogadja azokat. Nem hagyja, hogy érzelmileg befolyásolják az up/downswingek. Naprakész minden pókert érintő dologgal kapcsolatban, ismeri az új trendeket, stratégiákat, szoftvereket stb..  

 

Célok: Fontos, hogy egy játékos céljai mindíg reálisak legyenek. Nem állíthat fel magának teljesen lehetetlen kihívásokat, hanem mindíg képességeihez, tudásához és a saját szintjéhez mérten kell célokat választania. Céljai ugyanakkor mérhetőek és rugalmasak is kell legyenek. (Pl.: havi x$ profit, x%-os ROI elérése, x db sng lejátszása.) Ezek elérése érdekében tervet készít és azt igyekszik legjobb tudása szerint véghezvinni. Ezek a célok hajtják a játékost, ezek motiválják, hogy egyre jobb legyen.
   Egy sit&go játékos teljesítményének a mértékegysége a ROI, azaz Return of Investment. Ez az érték folyamatosan változik és csak nagyobb minta után ad valós képet a játékos teljesítményéről. De mi van akkor ha valakinél a ROI egy jelentős mennyiségű sit&go lejátszása után is nagyon alacsony? Mik azok a tényezők amik jelentősen befolyásolni tudják egy játékos teljesítményét?
    a, A megfelelő mennyiségű asztal. A túl hamar megnövelt asztalszám bizony jelentősen rontja az ember teljesítményét. Próbáljuk megtalálni azt az asztalszámot ami mellett kényelmesen képesek vagyunk meghozni minden döntést.
    b, A játékbeli döntéseimben teljesen magabiztos vagyok? Ha a válasz nem, akkor tegyünk meg mindent, hogy fejlesszük játékunkat. (Handelemzések, könyvek olvasása, handek postolása fórumokon, coaching, oktatóvideók stb.)
    c, Milyen állapotban ülök le játszani? A tilt és a fáradtság súlyos következményekkel lehet egy játékos teljesítményére és bankroll-jára. Ha tiltelünk, inkább fejezzük be a játékot és pihenjünk egy kicsit. Amikor a fejünk kitisztult, és nem gondolunk már a tilt-et kiváltó okokra, eseményekre, folytassuk a játékot. Amikor pedig fáradtak vagyunk, inkább ne is üljünk le játszani, kipihenten sokkal jobban fog menni.
Végül pedig gondolkodjunk el azon, hogy reálisak-e az elképzeléseink a ROI-nkról az adott szinten. A legmagasabb ROI, amit a legjobb sit&go játékosok képesek hozni, alacsony téten kb 15-18%, míg magasabb téteken már csak 5-6%. Ennek megfelelően próbljuk kitűzni céljainkat a ROI-nkra vonatkozóan.
   Nem szeretnék különösebben kitérni a bankroll managment-re és annak fontosságára, előttem már sokan megtették. Csak egy kis táblázatot szeretnék ajánlani, ami azt mutatja meg, hogy az adott ROI-nk mellett mekkora Buy In-re van szükségünk egy limitre. Ez egy elég feszes bankroll management, de a turbo sit&go-k mellett kialakuló nagy variancia miatt ajánlott betartani. Természetesen normál sit&go-k vagy Heads Up sit&go-k mellett lehetünk ettől lazábbak is.
ROI
BUY IN
5%
125
10%
100
15%
75
20%
50
   Minden sit&go játékos rémálma a variancia. Nézzük meg csak alaposabban, hogy mit is jelent ez a pókerjátékosok körében méltán rettegett fogalom. A variancia nem más mint az eltérés a várt és valós eredményeink között. A variancia van a legrosszabb hatással a játékunkra. Miatta kerülünk downswingbe, és sokszor a downswing hatására megyünk tiltre. Ebből világosan látszik, hogy „ő” minden rossz forrása. De fontos, hogy másképpen tekintsünk rá és bizony fogadjuk el, hogy a játék megkerülhetetlen velejárója. Amikor downswing-be kerülünk akkor mindíg eszünke jut, de a variancia ott van, akár vesztünk, akár nyerünk. Nem szabad harcolnunk ellene, mert csak letörtek leszünk és az energiánkat pazaroljuk, ami ugyancsak negatívan fog kihatni a játékunkra. Nemcsak, hogy el kell fogadnunk, hanem meg is kell szeretnünk és magunkhoz kell ölelnünk a varianciát. Miért is mondom ezt? Azért mert ha jobban belegondolunk a variancia adja a gyenge, rossz játékosoknak azt az illúziót, hogy ők is lehetnek nyerők mindenféle tudás nélkül is. Miatta gondolják, hogy másra nincs is szükségük, csak egy jó flopra és szerencsére. A mi előnyünk  abból számazik, hogy tudjuk hogyan nyerhetünk, valamint pszihológiailag és anyagilag is fel vagyunk készülve a variancia okozta hullámvölgyekre. Ha sikerült ezt megértenünk és elfogadnunk, pókeres életünk sokkal kiegyensúlyozottabbá fog válni.
    Fontos lehet, hogy használjunk játékunkhoz bizonyos segédszoftvereket. Ezek a tracking programok, hand analízis szoftverek, segédprogramok stb. fognak minket plusz előnyhöz juttatni a játék folyamán. Elég sok program található a piacon, vannak fizetős és ingyenes szoftverek is, mindenki megtalálhatja a neki valót. Olyan programok mint a Pokertracker/Holdem Manager, Pokerstove és a  SitNGo Wizard nagymértékben megkönnyíti életünket, valamint segítik a fejlődésünket.

   Végül pedig elérkeztünk a lefontosabb ponthoz, a folyamatos fejlődéshez. Néhány lehetőség:

                -fórumok olvasása

                -training site-ok videóinak nézése

                -könyvek, cikkek olvasása

                -coaching

                -utólagos handelemzés, SitNGo Wizard-os elemzés

                -ICM trainer programok

Mivel a pókerben a tendenciák változnak, esetleg új elméletek vagy szoftverek jelennek meg, folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a pókeres életet, oldalakat. Mivel nincs olyan, hogy már tudunk mindent és már semmit nem lehet tanulni, a fejlődés a legfontosabb egy pókerjátékos számára.

Címkék: póker

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr141587591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HUsngChallange 2009.12.12. 20:15:02

Most találtam rá csak a blogodra. Tetszik :) Asszem vissza is olvasok jó pár bejegyzést! gl Nit
süti beállítások módosítása