Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Taken

WéG 2008.09.27. 16:38

      

     Végre egy igazi akciófilm. Ez hiányzott már nekünk az utóbbi hónapok sok közepes, vagy inkább gyenge akciófilmje után. Olyan amilyennek lennie kell: jó akciók, igazi keményfiú főhős és egy nem éppen eredeti, de azért két lábon álló történet.

     A filmet Pierre Morel rendezte, aki a Szállító, a Nyakőrv (azt hiszem ez volt a magyar címe - Danny the Dog) és a War után is maradt az akciófilmeknél. Egyik filmje sem váltotta meg a világot, de azért nem hozott szégyent a műfajra. A Taken főszereplője Liam Neeson (Bryan szerepében). What the f... ??? Kaptam fel a fejem először. Mr. Rob Roy? Master Qui-Gon? Ez érdekes lesz gondoltam magamban. Bryan lányát, Kim-et Maggie Grace alakítja, aki a Lost-ból lehet ismerős (persze csak annak aki nézi/nézte). És nem feledkezhetőnk meg Luc Besson-ról sem, aki a film írásában vett részt.

      Mint említettem a történet nem túl bonyolult. Főhősünk Bryan, egy visszavonult ügynök. Éli boldogan nyugdíjas éveit, amit néha egy-egy testőri munka tesz izgalmasabbá. Kim, a lánya Párizsba utazik barátnőjével, ám az idilli vakáció hamar rémálommá változik, ugyanis néhány albán rosszfiú úgy dönt, hogy elrabolja őket. Természetesen Bryan ezt nem hagyja annyiban és úgy dönt, hogy maga fog pontot tenni az ügy végére. 96 órája van, hogy megtalálja a lányát.

      Elég ismerős történet. Ugye ott volt nekünk a Kommandó, még a fénykorát élő Swarcival. Ott a szintén hasonló Tűzben edzett férfi, és még kitudja hány és hány hasonló film. Mi teszi akkor a Taken-t mégis olyan kitűnő akciófilmmé? Először is Liam Neeson személye. Kétkedve és felvont szemöldökkel fogadtam őt a film elején. Képes lesz-e vajon hitelesen hozni a hűvös, profi exügynök karakterét? Kérdeztem. Azt kell, hogy mondjam: maximálisan teljesített. Nagyon jó választás volt. Másodszor az akciók. Nem költöttek dollárszázezreket a jelenetekre, mégis nagyon jól sikerültek. Követendő példa, hogy nem kell mindent felrobbantani és hatalmas CGI mutatványokkal teletömni a filmet. Ez az öregiskola, ahogy annó a Halálos fegyver, a Die Hard és a 48 óra idején láttuk. Néha izgalmasabb egy pisztolypárbaj mint egy épület lerobbantása. A harmadik dolog Bryan karaktere. Egy profi ügynök aki a lányáért mindent megtenne, és ahogy látjuk meg is tesz. Ha csak úgy találhatja meg az emberrablókat ha valakit meg kell kínozni, vagy hátba kell lőni, akkor megteszi. (Párhuzam-Tűzben edzett férfi.) A film első fél órájában nem sok minden történik, de utána beindul és gyakorlatilag nem áll meg egy percre sem. A kicsit lassú felvezetés mellett még egy apró hibája van a filmnek talán. Bryan barátunk néha felveszi a harcot a legnagyobb túlerővel is. Mondjuk ki na, egy legyőzhetetlen félisten! (Párhuzam-Kommandó). De azt hiszem ennyit megengedhetünk, hisz így lesz a film végig pörgős és izgalmas. Mennyivel unalmasabb lenne a film ha összesen 2 emberrabló lenne ugye?!

     Mindent összevetve egy remek akciófilm a Taken. Liam Neeson csillagos ötös az ügynök szerepben. Piros pont Bryan karakteréért és a bevállalt akciókért a készítőknek. Igazi felüdülés a sok átromantikázott, puhapöcsösködő "action" movie után. Ez bizony 9/10 !!! A műfaj rajongóinak kötelező darab.

Címkék: filmek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr43684599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása