Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Where in the World is Osama Bin Laden?

WéG 2008.10.28. 11:45

    Morgan Spurlock a Super Size Me után úgy döntött, hogy kicsit más stílusú dokumentumfilmet készít. Most nem az amerikai táplálkozási szokások állnak a középpontban, hanem a terrorizmus. Mondhatjuk, hogy komolyabb, de ugyanakkor kényesebb témát vett elő.

    Morgan felesége gyermeket vár, ő pedig komolyan elgondolkodik azon, hogy az új családtag milyen világba is fog megszületni. Globális felmelegedés, természeti katasztrófák és terrorizmus. Mivel barátunk felelősségteljes apuka szeretne lenni, elhatározza, hogy gyermeke biztonsága érdekében elindul a közel-keletre, és megkeresi Osama Bin Laden-t. Az embert aki az egész felhajtásért felelős, legalábbis az amerikai kormány szerint. 

    Mit is írhatnék? Ami tény: a dokumentumfilm nem könnyű műfaj. Különböző nézeteket, gondolkodásmódokat, véleményeket mutatunk be. Mindezt pedig tesszük úgy, hogy tudjuk: filmünket több millióan látják, és bizony amit látnak, erősen befolyásolhatja őket. A Nézőt. Példaként ott van Michael Moore. Az ő filmjei erősen magukon viselik alkotójuk személyes véleményét, érzéseit. Pont ezért nagyon megosztja az embereket, de az vitathatatlan, hogy filmjei nagyon fontos problémákkal foglalkoznak. Problémákkal, amik talán nagyobb nyilvánosságot kapnak azáltal, hogy filmet készített róluk. Ez pedig egy nagyon fontos dolog. Bemutatni a világ dolgait egy kicsit másképpen, mint ahogy azt a főáramlatú média teszi, vagy éppen nem teszi. Ezzel meg is érkeztünk: Where in the World is Osama Bin Laden? - teszi fel a kérdést Morgan Spurlock. Elindul tehát operatőrével, hogy körbejárják a közel-keletet és megtalálják magát az ördögöt. Marokkó, Izrael, Afganisztán, Pakisztán, Szaúd-Arábia stb. Utazásai során megtapasztalja, hogy mennyire eltorzult kép él az amerikai/nyugati és közel-keleti emeberekben egymásról. Tévhitek, sztereotípiák, hazugságok, amiket legfőképpen az okoz, hogy nem ismerik/ismerjük a másik szokásait, gondolkodásmódját, esetleg vallását. A 9/11 után elszaporodó terrortámadásokkal nem vádolható egyedül csak Bin Laden. A Bin Laden-t is "életre keltő" eszmék az elégedetlenségből, elnyomásból és nyomorból táplálkoznak. Ezeket a szélsősőges eszméket talán sosem fogjuk megérteni, de azt látnunk kell, hogy a hétköznapi emberek, éljenek bárhol is, békére vágynak.

    Spurlock dokumentumfilmje nem hibátlan. Találunk benne néhány oda nem illő jelenetet (pl. a film eleji Mortal Kombat) és néhány viccesnek szánt részt, ami kicsit fura egy ilyen komoly témához. De mindent összevetve jónak tartom a filmet. Az emeberben végig benne van a gondolat, hogy valami nagyon csúnyán el van ba... Számomra az egyik legdurvább az izraeli-palesztin rész volt. Nagyon-nagyon kényes téma, de ez egy külön filmet is megérdemelne. Tehát mint Moore-nál is, Spurlock filmjénél is lehet szidni a rendezőt, hogy nem elég objektív, esetleg hatásvadász stb. De az biztos, hogy nagyon fontos, minden embert érintő problémákra próbálja felhívni a figyelmet. Gondolkodásra és cselekvésre késztet. Gondolkodásra, hogy lássunk a színfalak mögé, és értsük meg mi miért is történik. Cselekvésre, hogy valamit tennünk kell! Esetemben ez az ismertető megírása... Pontozás: 8/10, de mindenkinek ajánlom a filmet.

Címkék: filmek

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr35736081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása