Ezt olvasom:

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Lemezajánló : K'naan - Troubadour (2009)

WéG 2009.03.12. 21:29

    Ahogy azt már néhány korábbi postban is említettem, februárban megjelent K'naan második lemeze, Troubadour címmel. Kicsit megkésve bár, de írok párt sort róla.

    A Szomáliából származó, jelenleg Kanadában élő rapper-énekes második lemeze (ahogy az várható is volt) sokkal populárisabb, mainstreamebb lett mint az első. A korongon 14 dal található, a közreműködő vendégek pedig: Chubb Rock, Damien Marley, Mos Def, Chali 2 Na, Adam Levine (Maroon 5) és Kirk Hammett (Metallica). Ilyen impozáns közreműködő lista láttán azt várnánk, hogy ezek a bizonyos trackek nagyot fognak ütni, de sajnos ezek közül csak a Chubb Rock-al közös "ABC's" ami igazán jól sikerült. A Kirk Hammett-el készült "If Rap Gets Jealous" csak az első lemezen hallható eredeti "felmelegített" változata, egy kis rock-os hangzással. A legtöbb zene mondhatni "elnyugatiasodott" és az első lemez afrobeat-es, kisérletezős, egyedi hangzásának már nyoma sincs. Gondolom nagyobb kiadó, kevesebb zenei szabadság. Az előbb említett "ABC's" mellett azért van néhány kiváló track a lemezen. Ilyen a funky-s hangzású "Dreamer", vagy éppen a háború sújtotta hazájáról szóló "Somalia" című felvétel, ahol egy gyermekkórus éneke teszi a felvételt igazán gyönyörűvé. A slágeres, "felhasználóbarát" zenék közül kettőt említenék meg, amik már első hallgatás után is belemásznak az ember fülébe. Az egyik a "Wavin' Flag", a másik pedig a "Fatima" című felvétel. Van még 1-2 elég gyengére sikerült track ("Bang Bang", "15 Minutes Away"), de a többi zene azért rendben van.

    Úgy érzem K'naan ezzel a lemezzel egy lépéssel távolabb került a tradicionálisabb hip hop vonaltól, és az afrikai népzenétől is. Helyette jött egy kis adag dancehall és egy óriási dózis popzene. Olyan mintha az egyre nagyobb népszerűség hatására készíteni szeretett volna egy olyan lemezt amiről mindenki tud egy kicsit "mazsolázni". Mindenesetre nagyon jó lemez, K'naan természetesen zseniális, de azért remélem a következő lemezen több lesz az egyedi, kevésbé közönségorientált felvétel*. 8/10.

*Mint például ez:

Címkék: lemezajánló

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mrweg.blog.hu/api/trackback/id/tr17998893

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása